BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Sunday, November 21, 2010

candida albicans

Semalam,my mum br beli pembersih intimasi wanita..Dah jadi tabiat aku membaca label,isi kandungan n cara2 nk gn.Aku tertarik pada informasi yg tertera kat botol cecair pembersih ni."Telah diuji secara klinikal untuk mencegah Candida Albican"...Tau tak korang pa tu Candida Albican?Aku sndri tak pnah dgar..Aku rs,rmai antara kita kaum wanita ni yg kurang peka dan arif mengena penjagaan kebersihan di bahagian intimasi.sllu antara kita ambil muda..cuci dengan sabun badan sahaja atau sabun buku sedangkan bahagian itu terlalu sensetif kerana sentiasa dlm keadaan lembab.Jadi senang lah bacteria atau kulat nk singgah yg boleh menyebabkan penyakit.Salah satu kulat atau fungus yg mungkin akan berumahtangga di bahagian sulit itu adalah "Candida Albican".Kat bawah ni,aku dah try cari sdkit informasi psal Candida Albicans ni.Kefahaman ini mungkin dapat membantu menangani masalah jangkitan C.albicans


Apa itu Candida Albican?
Kandidiasis, juga dikenali sebagai jangkitan mikroorganisma, adalah jangkitan kulat umum yang terjadi ketika ada pertumbuhan berlebih dari cendawan.Candida albicans selalu hadir dalam tubuh dalam jumlah yang kecil. Namun, ketika ketidakseimbangan berlaku, seperti ketika keasidan normal dari vagina atau perubahan ketika perubahan hormonal,Candida albicans dapat berkembang biak. Ketika ini terjadi, gejala kandidiasis muncul..


Symptom 
Wanita dengan jangkitan Candida albicans biasanya mengalami gatal-gatal kelamin atau terbakar, dengan atau tanpa discharge seperti keju cottage vagina. Lelaki dengan kandidiasis genital boleh mengalami ruam gatal pada zakar.Jika rawatan kulat ini tidak dirawat, maka kesannya akan menjadi bertambah teruk. Kulat ini mampu merebak keseluruh tubuh anda dan seterusnya jangkitan ini boleh menyerang organ-organ penting dalam badan anda.



statistic
Hampir 75 peratus daripada semua wanita dewasa akan mempunyai sekurang-kurangnya satu jangkitan kulat kelamin dalam hidup mereka.Jangan tak tahu okay, lelaki juga mungkin mengalami kandidiasis genital. Candida albicans jangkitan berlaku lebih kerap dan lebih teruk pada orang dengan sistem kekebalan tubuh yang lemah
- Ada yang lain beberapa keadaan yang mungkin seorang meletakkan wanita pada risiko kelamin untuk kandidiasis, termasuk Diabetes mellitus dan Kehamilan Global 


Rawatan
Bila anda mengalami jangkitan kulat kronik(candida Albicans) yang paling mudah untuk dilakukan adalah pergi keluar dan membeli pencuci pembersih wanita tetapi anda harus pastikan prduk yg anda beli itu sesuai dgn anda kerana sensetivity kulit seseorg itu adalah berlainan.Bnyak product pembersih wanita di pasaran,antaranya,mustika ratu,natasya,follow me dan silky girl...saya sendri menggunakan produk silky girl dan terbukti ianya berkesan dan buat saya lebih selesa seharian.Jika masalah anda berlarutan,berjumpalah dengan doktor untuk mendapatkan rawatan dan khdmat nasihat.Ini penting kerana doktor anda lebih arif dan dapat pastikan masalah anda jika anda mengalami infeksi candida albicans berulang 


Gambar Diatas Menunjukkan Contoh Faraj yang dijangkiti kulat 
untuk keterang yang lebih terperinci,just clicks Candida Albicans kat google search atau berjumpa sendiri dengan doktor anda ya....Selamatkan intimasi area anda kerana mencegah itu lebih baik dari mengubati!!!

0 comments: