Saturday, November 29, 2014

Bila Bayi mengalami hipertermia (demam panas)

Assalamualaikum teman teman pembaca. Hari ni saya nak cerita sikit tentang demam panas dan macam mana nak berhadapan dengan situasi bila anak mengalami hipertermia.Ramai dikalangan ibu bapa yang tidak pasti atau tidak tahu bila masa anak diserang demam panas.Selalunya,ibu bapa cuma tersedar bila anak menunjukkan symptom seperti overheating atau panas badan yang terlampau,mungkin melebihi 39 darjah celcius, bayi mula tidak memberikan respond bila dipanggil atau mungkin bayi tidak sedarkan diri.bayi cenderung diserang sawan jika tubuh terlalu panas.Oleh yang demikian,saya sarankan ibu bapa menyimpan thermometer klinik dirumah bagi memantau suhu bayi jika mendapati bayi anda mula menunjukkan symptom demam. Demam panas ini biasa terjadi dikalangan bayi di bawah satu tahun.Kita jangan terlalu risau sebab demam panas ni,menunjukan sistem imunisasi akan kita berfungsi dengan baik.Demam panas ni,adalah reaksi semulajadi badan untuk melawan jangkitan kuman.Sebenarnya,tiada ubat yang betul betul berkesan untuk bayi dibawah satu tahun.Paling tidak,doktor akan masukan ubat bontot jika panas bayi anda melebihi 39 darjah celcius.Antibiotic akan diberi untuk beberapa hari mengikut dos yang sesuai buat bayi anda.Tapi jangan pula diambil mudah kerana akan memudaratkan bayi anda jika demam panas dibiarkan,malah ,boleh menyebabkan kecacatan kekal atau kematian.Hari ni saya nak share dengan pembaca pengalaman saya dan suami bila princess kami diserang demam panas ZA Diserang Demam Panas!!!! Macam mana saya dan suami menangani situasi yang belum pernah kami hadapi sebelum ini? Cemas,takut,gusar,sedih,semua bercampur baur.Semua bermula secara tiba tiba.Zara yang sihat walafiat diserang demam.Kami ingatkan demam biasa hingga esoknya,suhu badan Zara makin tinggi.ALlah sahaja yang tahu bila satu tahap tiada respond dari Zara.Ikut kata doktor,mandikan jika suhu badan terlalu panas(overheating).Lepas mandi,terus sahaja Zara jadi lembik..Aduh,saya dan suami saling berpandangan.Kenapa lepas mandi Zara bertukar jadi biru,mengigil?rupa rupanya itu salah satu menandakan tubuh bayi kita memberi respond kepada daya tahan tubuhnya sendiri.Tapi,saya dan suami jadi cemas,takut sesuatu yang buruk jadi pada puteri kami.Jadi tanpa berlenggah,saya dan suami terus bawa Zara ke hospital untuk dapatkan rawatan.Sampai diunit kecemasan,Zara terus diberikan rawatan.Ingatkan Zara diberi ubat tapi saya tengok,pembantu perubatan dan doktor,bogelkan Zara dan terus mandikan Zara dengan air sejuk.WoW!!!!sedih tengok anak sekecil Zara meraung raung tahan sakit kena cucuk untuk pasang drip.Menyesal hantar hospital.Zara Admitted!Haishhh,saya paling tak sanggup bila tengok Zara meraung raung.Sakit sebab demam ke,sakit sebab kena ambil darah ke,saya pun tak pasti...Kalau Zara boleh ngadu,tahu la saya kan? Masa kat hospital,hospital just beri kat Zara ubat bontot dan antibiotik untuk lawan virus demam tu.Tapi bak kata nurse sendiri,demam ni tak ada ubatnya.Tuam sahaja anak tu sampai panas surut.Selama 4 hari kat hospital.Itu la keje saya,tuam Zara siang malam.Panas Zara pula naik surut.Doktor kata Zara de blood infection,sebab tu demam dia lambat surut.Biasanya,demam panas ni sekejap jer,Jadi jangan la terlalu risau ye.kalau jadi kat anak anda,cuba tuam dengan tuala basah pada bahagian kepala,ketiak,pelipat kaki dan belakang punggung,sebab kat situ haba haba berlebihan tersimpan.Jika demam beterusan,elok la rujuk pada hospital berdekatan,kerana kita tak mahu sesuatu yang buruk terjadi kepada anak kita kan?Alhamdulillah,Zara semakin sihat dan kembali aktif.Malah makin ligat sekarang ni.Kata orang tua,demam nak mendapat benda baru.hehe...

Sunday, November 16, 2014

My Little ZA.Easier way to shop

https://www.facebook.com/mybabyzara .Hari ni nak share dengan pembaca tentang kedai online aku yang baru jer launch beberapa hari lepas..Aku rasa lama tak update blog sbb cuti masa pregnant (morning sickness yg agak critical)so,aku putuslan untuk berehat sampai la baby aku Nur Zara 'Aisya ni boleh bertolenransi sikit.Pada yang berminat nak beli secara retail ngn kami pn boleh la contact aku k.Yak banyak yang aku nak share kali ni.Yang berminat boleh terus click kat Facebook aku.

Sunday, September 1, 2013

PELUANG PERNIAGAAN ECOSWAY. KONSEP MUDAH BERNIAGA


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA
Hari ni,saya nak share sesuatu dengan semua pembaca.Sesuatu yang saya rasa sangat rugi kalau tak di kongsi dengan pembaca.1st,thanks to my friend Amna yang bagi kami suami isteri peluang berharga ni.Satu peluang peniagaan dengan konsep yang mudah dan friendly.

Sebelum itu apa kata kami kongsikan dahulu bersama pembaca berkenaan CARA PEMASARAN TRADISIONAL yang telah dan sedang kita lalui ketika membeli barangan keperluan keluarga seperti syampoo,ubat gigi,berus gigi dan sebagainya. Barangan ini adalah satu keperluan yang biasanya kita akan berbelanja untuk dapatkannya dari pasaraya atau kedai runcit setiap bulan . belanja ini dipanggil BELANJA HANGUS. Untuk carta pemasaran tradisional  ini terjadi bila kita berbelanja 

(LIHAT IMEJ DI BAWAH )
Jika kita perhatikan dengan teliti imej di atas, semua pihak dalam CARTA PEMASARAN TRADISIONAL menerima wang atau untung dari pihak KITA! PENGGUNA..
Sedarkah anda yang kita sebagai PENGGUNA sedang membayar kepada pengiklanan(TV,RADIO, dan AKHBAR) untuk memberitahu kita yang sesuatu produk itu ada dijual di kedai runcit . Keadaan ini amat merugikan kita sebagai pengguna. Tapi adakah cara yang BIJAK untuk menjadi pengguna BIJAK?

JAWAPANNYA : “ADA!”

Kini saya perkenalkan kepada anda sebuah syarikat yang sudah menapak lebih dari 30 tahun di Malaysia dan mereka memperkenalkan kaedah PEMASARAN BERSAMA. Diam tak diam syarikat ini juga telah melebarkan sayapnya dengan membuka kedai lebih dari 200 kedai seluruh dunia.



                                 APA DIA PEMASARAN BERSAMA?




Lihat dengan teliti, dalam CARTA PEMASARAN BERSAMA, semua pihak yang terlibat menerima pulangan dan keuntungan masing-masing. Ini lebih BIJAK!

PEMASARAN BERSAMA dalam eCosway berlaku apabila kit, sebagai pengguna melibatkan diri dalam pemasaran manakala PEMBORONG, PERUNCIT dan PENGIKLAN dibuang. Produk yang kita beli, terus dari kilang kepada eCosway dan kepada kita, PENGGUNA. Manakala, kita juga boleh bertindak sebagai PENGIKLAN, dan kita biayar apabila kita mengiklankan konsep pengguna eCosway ini. Di sini eCosway akan memberikan hadiah dan wang kepada mereka yang menjadi PENGGUNA eCosway dan mengiklankan konsep PEMASARAN BERSAMA ini.

ANDA BERMINAT MENJADI USAHAWAN ? DI MANA PILIHAN ANDA?



Jika YA jawapan anda, di mana pilihan anda dalam PERNIAGAAN TRADISIONAL di luar sana?


Jika anda pilih untuk menjadi PENGELUAR/PENGILANG anda perlu :

1- MODAL BESAR
2- ILMU
3- PASARAN

Jika anda pilih untuk menjadi PEMBORONG anda masih perlu :

1- MODAL BESAR
2- ILMU
3- PASARAN

Bagaimana pula kalau anda memilih untuk menjadi PERUNCIT, anda juga masih perlukan :

1- MODAL BESAR
2- ILMU
3- PASARAN

                                    ATAU

Anda memilih untuk menjadi PENGIKLAN, anda masih perlukan :

1- MODAL BESAR
2- ILMU
3- PASARAN

Lihat ! semuanya perlukan MODAL BESAR, ILMU dan PASARAN.

TETAPI semua ini berbeza apabila anda sertai perniagaan kami di eCosway. Usahawan eCosway TIDAK perlukan MODAL BESAR hanya cukup sekadar ILMU dan mencariPASARAN.

Usahawan eCosway atau kita kenali sebagai BUSINESS OWNER (BO) tidak perlu fikir soal mencari kilang, produk juga mungkin tidak perlu fikir soal buka kedai…
Tetapi BO eCosway hanya lakukan SATU KERJA dalam perniagaan ini iaitu, MENCARI PASARAN.

Secara mudahnya, di dalam perniagaan eCosway kita sebagai BO melakukan iklan kepada semua orang agar memahami konsep PEMASARAN BERSAMA dan menjadi PENGGUNA BIJAK dengan berbelanja di kedai kami. Jika kita lakukan kerja ini, ECOSWAY AKAN MEMBAYAR KEPADA KITA , KERANA KITA SEBENARNYA BERTINDAK SEBAGAI PENGIKLAN. Sedarkah anda di PEMASARAN TRADISIONAL pengiklan adalah penerima untung yang paling tinggi, begitu juga PEMASARAN BERSAMA, bayaran yang di terima adalah LUMAYAN dan TIDAK TERHAD.

Jadi apakah kerja USAHAWAN eCosway? Jual Produk? Buka kedai runcit? TIDAK! Tugas kita adalah MENGIKLAN! Kita jual konsep ini kepada semua orang yang menjadiPENGGUNA di luar sana agar tukar JENAMA barang harian mereka kepada produk eCosway, dan apabila mereka berbelanja di kedai-kedai eCosway atau Cosway, Cosway akan berkongsi keuntungan dalam bentuk HADIAH atau WANG RINGGIT! INILAH PENGGUNA BIJAK! Jadi secara mudahnya apa kerja Usahawan eCosway?

-       - Memperkenalkan orang yang berminat dengan peluang perniagaan (BO)
-       - Memperkenalkan orang untuk membeli-belah di mana-mana kedai runcit kami (VIP)
-       - Memperkenalkan orang yang berminat mengusahakan kedai runcit (BO)
-       - Memohon mengusahakan KEDAI RUNCIT


Kerja usahawan eCosway adalah MENGIKLAN dengan mencari mereka yang ingin menjadiPENGGUNA BIJAK, BERBELANJA DAPAT HADIAH , iaitu VIP, dan mencari usahawan eCosway yang ingin BERBELANJA DAPAT HADIAH DAN WANG! Kita kenali sebagai Business Owner (BO). Kita sebagai BO juga boleh mencari BO yang merupakan ahli farmasi untuk peluang menjadi pengurus kedai COSWAY/ECOSWAY dan ahli farmasi. BO yang layak bina rangkaian, lulus temuduga, dan lokasi kedai diluluskan, boleh membuka kedai COSWAY/ FARMASI COSWAYtanpa perlu mengeluarkan MODAL, kerana hampir semuanya ditanggung oleh pihak syarikat.

INFO LANJUT HUBUNGI SAYA SMS/WHATSAPP/CALL/WECHAT KE +60172496873 BBM:26150E33

HAZWAN HISHAM



Sunday, January 1, 2012

"Sengkek"

Hi, long time I did not write here. Today is the first day of the year2012. So, what motivated you this year? or is there a resolution last year have still not been achieved? Me? I think, there are many more resolutions last year that I have yet to be achieved. One of them is my business. There are always obstacles. But does not matter, I pray, that in 2012, will be much brighter than last year.

I think, I'm sure you already have a determination to be implemented this year right? So, what should we do? continue to act, or wait until the end of the year? I'm trying to improve myself and develop my career. Therefore, I will not look back. Whatever the next opportunity, I would take. If possible, I want to be better. I do not want to live a long time ourselves. want to live more comfortably. Yesterday, before we all celebrate the new year, Ifiancee and three friends to a bookstore. When looking at the book would read in the rack, we saw a book titled"Sengkek" We laughed. Funny but it is reality. Many among us who struggle with "Sengkek" or easier to understand is, people who have no money. 

For me, this book was excellent and so is peeling problem relaxing.Among the topics contained in this book are the types sengkek,sengkek sources, the Islamic view on "sengkek" and ways to overcome them.I think, many of us are having problems "Sengkek" is but I do not know how to overcome. Just like me, sometimes, I feel very depressed, when every time to get paid, all money will go towards paying off debts, house rent, electric bill, water bill, Astro bill, groceries and so forth. Of course we will think not worth it.Working hard work but simply do not feel spending for themselves. So sorry for myself right? 
So we will be back the teachings of Islam, the restrained nature of the command. Do not over-spending and embrace the nature of consciousness.Plan each expenditure. If expenses exceed income, we must find another alternative. For example, looking for side work. Do anything that can generate income as long as "Halal"Although we "Sengkek" it was not until the request and hope for charity, right? That is why we must be thankful because we still have enough to eat and wearRemember, each of us, there are things that have been respectively appointed by Allah Patient with the work that feels very favour when can result.Plenty pray that the year 2012 will be showered provision. Do not depressed and feeling the burden of "Kesengkekan" that we have. There is no pleasure without effort ...Wassalam...